Skip to content
100 000 kr till ung violinst – Daniel Migdal

Press release -

100 000 kr till ung violinst – Daniel Migdal

Ett av Sveriges mest prestigefyllda priser, Rosenborg-Gehrmans studiestipendium tilldelas violinisten Daniel Migdal. Stipendiet tillfaller en ung, framstående musiker. Prissumman är 100 000 kr och delas ut på Gehrmans Musikförlags Höstkonsert den 22 november.

Juryns ordförande Tale Olsson säger om Daniel Migdal:
”Violinisten Daniel Migdal är en mycket lovande stjärna på den svenska musikhimlen. Han är en utomordentlig begåvning, en oerhört spännande, intelligent och innovativ musiker med stort uttryck och en stark scennärvaro. Han har dessutom en fin och solid grundteknik och utstrålar trygghet, glädje och ödmjukhet i sitt musicerande. Till detta äger han ett temperament och en dramatik i uttrycket som gör honom till en mycket komplett musiker.”

Daniel Migdal (f. 1986) har etablerat sig som en av de mest lovande violinisterna i Sverige. Vid sju års ålder debuterade han i svensk TV när han i programmet Café Norrköping framförde Paganinis Sonat i A-dur.

Daniel är en eftersökt kammarmusiker, och har framträtt med artister såsom Quiroga Quartet, ZilliacusPerssonRaitinen och Bengt Forsberg och har turnerat som kammarmusiker och solist i Sverige, Estland, Frankrike, Holland, England, Kina och Polen. Han har framträtt som solist med bl.a. Gävle Symfoniorkester, Västerås Sinfonietta och Aurora Symphony Orchestra.

Tillsammans med gitarristen Jacob Kellermann bildar han Duo KeMi, nominerade till lanseringsbiennalen ”Ung och Lovande 2009” samt vann första pris i den prestigefyllda ”Aschaffenburg Internationalen Wettbewerb für Kammermusik mit Gitarre 2010” som har lett till engagemang på festivaler och konsertserier och inspelningar i bl.a. P2 i Sverige, Tyskland, Holland och Tjeckien.

Daniel har även ett stort intresse för modern konstmusik och har bl a uruppfört verk av Anders Nilsson, Benjamin Staern och Silvia Colasanti. Han är regelbundet inbjuden att spela med New European Ensemble, en nutida musikensemble baserad i Den Haag, Holland.

Efter studier för Henryk Kowalski i Stockholm och Igor Ozim vid Universität Mozarteum studerar Daniel studerar Daniel nu vid Hochschule für Musik Basel, Schweiz för Rainer Schmidt. Han har deltagit i mästarkurser för bl.a. Ivry Gitlis, Rainhard Goebel, Zakhar Bron och Shmuel Ashkenasi.

2010 tilldelades Daniel Jan Wallander-priset, vilket genom ett samarbete mellan Handelsbanken och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm ger Daniel möjlighet att spela på en Januarius Gagliano, byggd 1756.

2013 debuterar Daniel som solist med Kungliga Filharmonikerna, där han uruppför Anders Nilssons violinkonsert.

Stipendieutdelning

Daniel Migdal mottar stipendiet tillsammans med övriga stipendiater från Inge och Einar Rosenborgs Stiftelse för svensk musik i samband med Gehrmans Musikförlags Höstkonsert som i år har undertiteln Slagkraft! Totalt utdelas stipendier till ett värde över 200 000 kr.

Stipendieutdelning på Gehrmans Höstkonsert: Slagkraft!
Plats: Capitol, S:t Eriksgatan 82, Stockholm
Datum: 22 november 2011
Tid: 18.00
OBS! Ej öppet för allmänheten.
För pressbiljetter, kontakta Gunnar Helgesson, 08-610 06 12.

Kontakt/Mer information

Läs om övriga stipendiater på www.gehrmans.se/stipendieinformation/2011

Related links

Subjects

Tags


Inge och Einar Rosenborgs Stiftelse för svensk musik grundades 1950 och har som ändamål att genom Gehrmans Musikförlag, i vilket stiftelsen har 80 % av aktiekapitalet, verka för utgivning och framförande av värdefull svensk musik, samt att genom bidrag och stipendier stödja svenskt musikliv.

Gehrmans Musikförlag grundades 1893 och är ett av Skandinaviens ledande musikförlag. Med gedigen kunskap och erfarenhet tar förlaget sig an musik av nuvarande och framtida upphovsmän. På Gehrmans finns musik utgiven av Sveriges främsta tonsättare och pedagoger. Mer information om förlaget finns på www.gehrmans.se/omgehrmans

Rosenborg-Gehrmans studiestipendium om 100 000 kronor utdelas årligen till musikstuderande inom det vokala eller instrumentala området med påvisad begåvning utöver det vanliga och som befinner sig i ett viktigt stadium i sin utbildning. Bland i övrigt lika meriterade ges företräde åt den som visat påfallande intresse för svensk musik. Stiftelsen utser stipendiat efter förslag från ordföranden i respektive expertjury för ansökningar till Musikaliska akademiens stipendier för högre musikstudier. Om särskilda skäl motiverar det kan stipendium utdelas till samma person två år i rad, men ej mer.

Press contacts

Kristina Fryklöf

Kristina Fryklöf

Press contact Promotion- och kommunikationsansvarig Orkester- och kammarmusik 08-610 06 17

Related content

Related stories